středa 30. září 2015

Jak si složit vlastní obálku?


Občas se stane, že člověk potřebuje nutně něco poslat a zrovna doma nemá obálku a ani papírnictví po cestě... Nebo doma nějakou tu obálku najde, ale to přáníčko se do ní prostě nevejde!? Oba tyhle problémy lze jednoduše vyřešit tak, že si vyrobíme obálku vlastní. Je to hrozně jednoduché, ideální pro tvořivé jedince a myslím, že to může příjemce nebo obdarovaného potěšit.

Na výrobu obálky budeme potřebovat:
  • bílý nebo barevný papír;
  • lepidlo na papír;
  • nůžky.

 

Kromě papíru jde použít balící papír, časopis, obrázek z kalendáře, staré noty, nebo třeba stránky knihy, kterou jste už dávno chtěli vyhodit, zkrátka cokoliv - fantazii se meze nekladou. Já doma našla barevný papír, který je z jedné strany bílý, což se na obálku vlastně hodí.

A teď jak na to. Nejprve z papíru potřebujeme získat čtverec, ten se pak lehce přehne, tak jak je vidět na následujícím návodu:


Získáme tak střed papíru, ke kterému ohneme dva protilehlé vrcholy čtverce tak blízko středu, jak potřebujeme mít obálku širokou. V některých návodech, jsem se setkala s tím, že jsou ohnuté až úplně ve středu a prakticky se dotýkají, takové ale byly pro moje účely příliš malé. Většinou v obálce posílám pohled a nějaké to psaní a obálky dělám široké podle pohledu. Je dobré si nejprve vyzkoušet, jestli se do obálky vejde to, co potřebujeme, a to ještě dříve než papír důkladně urýhneme.

Přehnutím dalšího rohu vytvoříme dno obálky a nakonec i horní chlopeň. Tu je možné zastřihnout do kulata, jak to většinou mají kupované obálky. Když jsme s tvarem spokojeni, je třeba obálku slepit. Většinou stačí běžné lepidlo na papír, pokud ale svému lepidlu nedůvěřujete, je možné použít lepící pásku a zevnitř obálku zalepit - a páska nebude ani vidět.


Obálky jde samozřejmě různě vyzdobit, nebo na ně ještě rozložené před slepením něco pohodlně nakreslit, aniž by se na přední stranu překreslily překlady ze zadní strany. Další možnost je nalinkovat si místo pro adresu, nebo si předepsat vlevo nahoru odesílatele.






Žádné komentáře:

Okomentovat